Güvenli bir şekilde araba sürmek hem siz hem de sevdikleriniz için çok önemlidir. Ehliyeti aldıktan sonra güvenli bir şekilde araba sürmek için birkaç öneriyi sizinle paylaşmak istiyoruz.
1) Asla Alkollü İken Araç Kullanmayın.
Herkes alkollü iken araç kullanılmaması gerektiğini bilir fakat minimum alkol tüketimi bile karar verme yetinizi zayıflatır ve tepki verme sürenizi artırır. En kötü olarak bulanık görmeye başlayabilir ve bilincinizi dahi kaybedebilirsiniz. Alkollü araç kullanmaktan en iyi şekilde arkadaşınızın alkol kullanmamış bir arkadaşınızın sizi bırakmasını isteyerek veya bir taksi çevirerek ya da geceyi bir arkadaşınızın evinde geçirerek kaçınabilirsiniz. Alkollü iken araç kullanmak hiçbir şekilde riske atmaya değmez.
2) Dikkat Dağıtıcı Hareketlerden Kaçının.
Araç kullanırken dikkatinizin dağılması kötü bir fikirdir. Tam konsantrasyonunuzu yola veremediğiniz için tepki verme süreniz sonuç olarak yine artar. Yolculuk esnasında cep telefonu ile konuşmak , mesaj atmak veya telefonda başka bir şeyle uğraşmak ciddi anlamda sürüş dikkatinize etkisi vardır. Eğer bir görüşme yapmak zorundaysanız öncelikle aracınızı kenara çekin ve öyle görüşmenizi yapın.
3) Uykusuzluktan Kaçının.
Uykusuz halde araba sürmek alkol etkisi altındayken araç kullanmak kadar tehlikeli olmasa da yine de tehlikeli sayılabilir. Uykulu vaziyette araç sürmek demek direksiyon başında uyuya kalmak demek değildir. Sürüş alanından yani şeridinizden bir kaç saniyeliğine dışarı çıkmanız bile ciddi bir kazaya uğramanıza sebebiyet verebilir. Bu durumdan kurtulmanın yolu tabi ki gece mümkünse 8 saat olmak ile güzel bir uyku geçirmektir. Ayrıca yolculuk esnasında uyku etkisi veren ilaçların kullanmamaya da dikkat etmelisiniz.
4) Her Zaman Emniyet Kemeri Takın.
Emniyet kemeri takmak 5 yaşından büyük yolcular için ölümcül kazalar riskini %45 oranında ciddi yaralanma riskini ise %50 oranında azaltabilir. Tabi arada başkalarından emniyet kemeri taktığı için kaza sonrasında araçta sıkışan veya mahsur kalan kimselerin hikayelerini duymuş olabilirsiniz. Fakat bu normal durumların dışındadır ve pek azınlıktadır. Kazaların büyük çoğunluğunda emniyet kemeri sizin iyiliğiniz için işlev görür.
5) Sakin Olun.
Trafikte beklerken veya başa bir sürücünün uygunsuz davranışları sizde sinirlenmeye yol açabilir. Fakat önemli olan sakin kalmayı bilmektir. Kızmak veya sinirlenmek sizin dikkatinizi dağıtır ve tehlikeli bir şey yapmanıza sebebiyet vermekten başka bir işe yaramaz. Ayrıca sizde başkalarını tahrik edecek gereksiz korna çalma , selektör yapma gibi davranışlardan uzak durup el hareketleri yapmamalısınız. Bu tip davranışlar diğer sürücüleri de kazaya teşvik eder. Eğer başka bir sürücü size tehlikeli bir şekilde yaklaşır ve agresif tavırlar sergilerse siz sadece sakin olun ve onun sizi geçmesini bekleyin. Yakın zamanda yolunuzdan çıkacaktır. Böylesi daha iyidir.
6) Hız Limitini Aşmayın.
Hız limitinizi gözlemek güvenli araç kullanmanın en can alıcı bölümlerinden biridir. Ölümcül kazaların %30'u aşırı hızlı araç kullanmaktan dolayı olmaktadır. Araba sürerken ayrıca trafik işaret kurallarına uyun. İhlal etmek her zaman kazaya sebebiyet vermese bile alışkan haline gelebilir. Dönüşlerde ve şerit değişikliklerinde her zaman sinyal verin. Bu sayede diğer sürücüler hangi yönde gideceğiniz görebilir ve size dönüş için alan verebilir.
7) Diğer Sürücüleri Gözetleyin.
Araba sürerken diğer sürücülerin her zaman güvenli bir şekilde yol aldığını veya ciddi davranışlar sergileyeceğini zannetmeyin. Sonuç olarak etrafınızda olanlar için tetikte olmalısınız. Buna korumacı sürüş anlayışı da denebilir. Bu uygunsuz sürüş davranışlar için dönüş yaparken sinyal vermemek, bir anda şerit değiştirmek, birden durmak veya hızlanmak örnek verilebilir.
8) Aracınızın Bakımını Düzenli Olarak Yapın.
Her ne kadar kurallara dikkat etseniz de eğer aracınızın bakımı iyi yapılmamışsa sizi yolun ortasında bırakabilir ya da bir kazaya sebebiyet verebilir. Bu yüzden aracınızın bakımını aksatmadan düzenli olarak yapınız. Bakıma farları ve süspansiyonu ve frenleri dahil ettiğinizden emin olun. Eğer kendiniz yapmakta rahat hissetmiyorsanız aracınızı oto sanayide yaptırabilirsiniz.
9) Kamyonlara Dikkat Edin.
Kamyonlara çok dikkat etmek gerekir. Çünkü sürücüleri sizin arabanızdan dışarıyı gördüğü gibi göremezler. Bu yüzden kamyonların arkasından giderken veya yanlarından geçerken ekstra mesafe bıraktığınızdan emin olun. Kamyon ile otomobillerin kaza yapması durumunda daha çok riskte olan otomobil sürücüsüdür.
10) Takip Mesafesini Koruyun.
Özellikle yeni sürücülerin dikkat etmediği bu takip mesafesi bir anlık dalgınlıkta kazaya sebep olabilir. Unutmayın trafikte arkadan çarpan her zaman suçludur. Bunun için takip mesafesini mutlaka korumalısınız. Takip mesafesi, o anda yapmış olduğunuz hızın dörtte birine metre olarak eşittir. Örneğin hızınız 80 km/saat ise önünüzdeki araca 20 metre mesafe koymalısınız.